BLOGS

Ko darīt ar pērnajām ogām jeb zemeņu pastila?

Kā jau katru vasaru, mūsmājās tiek vākti ogu krājumi ziemai. Pirms tiek veikti jauni papildinājumi, „iemetām” aci saldētavā, vai kaut kas nav aizķēries no pērnā gada. Šoreiz aizķērušās bija zemenes. Hm.. ko darīt? Viens no risinājumiem parasti ir cept kūkas, bet šoreiz ir tik daudz ogas palikušas, ka mājinieki varētu sākt protestu pret kūkām, jo tik daudz viņi nav gatavi apēst. Tad ienāca prātā risinājums, pamēģināt uztaisīt zemeņu pastilu. Bērnībā vecmamma taisīja pastilu no jāņogām un āboliem, tāpēc gribējās pamēģināt, kas varētu sanākt no zemenēm. Izdomāts – darīts. Atlika tikai atvērt cepeškrāsni, paņemt pannas un tajās ielikt silikona plēvi, izliet uz tās sablenderētas zemenes. Kad pannas ar garšīgo saturu ir cepeškrāsnī, atliek tik ievadīt krāsns temperatūru (45-50 grādi), un pastilas gatavošana var sākties. Pēc 24 h žāvēšanas esam tikuši klāt pie gardās zemeņu pastilas, kas tiek notiesāta 10 minūšu laikā. Labs našķis gan pieagušajiem, gan bērniem, un galvenais – visdabīgākais!

Jautāsiet kāpēc tieši 45-50 grādos, tāpēc, ka šajā grādu diapazonā ir vēl cerīgi saglabāt visus vitamīnus, kas ir zemenēs. Tiem, kam ir sliktāk ar pacietību, variet likt vairāk grādus, tad nebūs jāgaida 24 h, lai tiktu klāt pie zemeņu pastilas. :) Atklāti sakot, neesmu mēģinājusi likt vairāk par 50 grādiem, tāpēc nemācēšu atbildēt uz šo jautājumu. Ja kāds ir pieredzējis pastilu taisīt ar lielāku grādu daudzumu, tad padalieties informācijā.

Lai labi garšo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *